Az egészségtelen életmód és a helytelen táplálkozás súlyos következményei

A következőkben olyan panaszokról olvashatunk, melyek megelőzhetők a megfelelő életviteli és étrendi szokásokkal, ám ezek hiányában súlyos következményekhez vezethetnek.

Az egészségtelen életmód és a helytelen táplálkozás súlyos következményei

Bár a genetika kétségtelenül szerepet játszik az egyes betegségekre, például a 2-es típusú cukorbetegségre vagy a koszorúér-betegségre való hajlamban, fontos felismerni az életmód és a táplálkozási szokások jelentős befolyással bírnak azok kialakulására és előrehaladására. A következőkben szemügyre vesszük ezek negatív hatásait, illetve azt, hogy mit tehetünk a súlyos betegségek megelőzése érdekében.


Gyakori egészségügyi panaszok, melyek kockázatát jelentősen növeli az egészségtelen életmód és táplálkozás

  • 2-es típusú cukorbetegség - A finomított cukrokban és telített zsírokban gazdag étrend a mozgásszegény életmóddal párosulva jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
  • Magas vérnyomás - A túlzott sóbevitel és alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás hiánya, az elhízás, valamint a stressz bizonyítottan magas vérnyomáshoz vezethet.
  • Koszorúér-betegségek - Az egészségtelen zsírokban és feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő étrend, illetve a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a fizikai inaktivitás a koszorúér-betegség fő kockázati tényezői.
  • Elhízás - A magas kalóriatartalmú, feldolgozott ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód az elhízás vezető okai.
  • Nem-alkoholos zsírmájbetegség - A finomított szénhidrátok és telített zsírok nagymértékű bevitele, valamint a mozgásszegény életmód jelentősen növeli a nem-alkoholos zsírmájbetegség kockázatát.
  • Stroke - Fő kockázati tényezői a dohányzás, az egészségtelen étrend, a fizikai inaktivitás, a túlzott alkoholfogyasztás, és kezeletlen stressz.

Hogyan csökkenthetjük a fenti panaszok előfordulásának a kockázatát?

  • Étkezzünk kiegyensúlyozottan - A gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék és egészséges zsírok rendszeres fogyasztása fizikai és szellemi jóllétünk megőrzésének egyik alappillére. 
  • Mozogjunk rendszeresen - Törekedjünk heti minimum 150 perc közepes intenzitású aerob edzés, vagy heti 75 perc magas intenzitású edzés beiktatására.
  • Korlátozzuk az alkoholfogyasztást - Alkoholfogyasztás esetén ügyeljünk a mértékletességre, és kerüljük nagy mennyiségű alkohol rendszeres bevitelét. 
  • Hagyjunk fel a dohányzással - Igyekezzünk leszokni a dohányzásról, és kerüljük a passzív dohányzást is. 
  • Kezeljük a stresszt - Alkalmazzunk stresszkezelési technikákat, például légzőgyakorlatokat vagy meditációt.
  • Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra - A rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, valamint az esetleges panaszok korai észleléséhez.
  • Alkalmazzunk étrend-kiegészítőket - Fogyasszunk étrend-kiegészítőket, melyek támogathatják az átfogó egészség megőrzését, valamit az esetleges betegségek kezelését.

Mely tápanyagok járulhatnak hozzá egészségünk megőrzéséhez és a súlyos panaszok megelőzéséhez?

  • Omega-3 zsírsavak - Az omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni a gyulladásokat, támogatják a kognitív funkciókat, valamint védik a szív- és érrendszer egészségét is. 
  • D-vitamin - A D-vitamin védi a csontokat és a fogakat, támogatja az immunrendszer működését, illetve hozzájárulhat az olyan hangulati rendellenességek megelőzéséhez és kezeléséhez is, mint például a szorongás és a depresszió. Ajánlott termék: Mannavita Manna-D
  • Probiotikumok - A probiotikumok óvják az emésztőrendszert és az immunrendszert, illetve számos betegség, például egyes fertőzések megelőzésében is szerepet játszanak.
  • Kurkumin - A kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így előnyös a gyulladásokkal összefüggő betegségek, például egyes ízületi vagy érrendszeri gyulladások esetén. Ajánlott termék: Mannavita Kurkunex
  • Magnézium - A magnéziumhiány számos idegrendszeri és izmokat érintő zavar kialakulásával összefüggésbe hozható, így pótlása kulcsfontosságú.
  • Természetes multivitaminok - Az egészséges és változatos étrend részeként alkalmazva a természetes multivitaminok és szuperételek, mint például a chlorella alga, fokozhatják a kulcsfontosságú tápanyagok szintjét a szervezetben, ezáltal számos panasz megelőzésében és kezelésében is segíthetnek. Ajánlott termék: Mannavita Chlorella Tabletta

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32600500/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK535419/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK541033/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK513253/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK564314/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK92752/

Maria Orlova

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 853 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute