TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg, mit jelent a programozott szülés

546
HOZZÁSZÓLÁS:

A magzat érésének végső fázisában az anyai szervezetben olyan átalakulások mennek végbe, amelyek majdan lehetővé teszik a baba megszületését. Miután minden készen áll a megszületéshez, a végső jel általában meglepetésszerű.szules-02

Napközben a sok esemény, izgalom is elterelheti a figyelmet azokról az apró jelekről, amelyek a szülés indulására utalnak, és csupán az éjszaka nyugalma, csendje hoz megfelelő alkalmat a kicsiny jelzések értékelésére. Ebből adódik, hogy a kismamák többsége éjjel keresi fel a szülészetet. Ilyen értelemben a szülés megindulása egy folyamat nem éppen tárgyilagos megítéléséből adódik. Pedig munkaidőben, nappal több orvos, műszer, jobb ellátási háttér biztosítható, mint éjszaka.

Ha objektív jelek utalnak arra, hogy a szülés indulófélben van, ezt a folyamatot minimális beavatkozással aktivizálhatjuk. Ezt tekintjük programozott szülésnek. Hangsúlyozni kell, hogy ilyenkor egészséges terhesek egészséges magzatának optimális körülmények közötti megszületését igyekszenek biztosítani.

Néha muszáj közbeavatkozni

Előfordulhat az is, hogy valamilyen ok miatt (a lepény elöregedése, cukorbetegség, magas vérnyomás) akár az anya, akár a magzat érdekében válik céllá a terhesség terminus előtti befejezése, a már életképes, de még spontán megszületni nem kívánó magzat világra segítése. Ez a szülésindítás, mely ha természetes úton nem megy könnyen, és veszélyessé válik, császármetszést végeznek.

Tehát a programozott szülés egy optimális helyzet kihasználása, a szülésindítás pedig egy kóros állapot orvosi megoldása. Mindkét esetben a méhtevékenység kiváltása az elsődleges cél. Megfelelő fájás akkor van, ha a magzatot nem terheli túl, de a szülőutak tágulását eredményezi.

A burokrepesztés

Gyakorlati tapasztalat, hogy a magzatvíz lebocsátása, a burokrepesztés önmagában is szerepet játszik a méhtevékenység aktivizálásában. A burokrepesztés mind az anya, mind a magzat számára fájdalmatlan, hiszen a burokban nincsenek idegvégződések, és ilyenkor a méhszáj már kissé kinyílt.

Az orvos ujja védelmében felvezetett műszerrel megérinti, repeszti a léggömbként feszülő burok alsó részét, és a víz nagy része akadály nélkül elfolyik. A méhfal feszülése csökken, így könnyebben képes reagálni az összehúzódását kiváltó egyik hormon, az oxytocin hatására.

Az oxytocint az anyai (és kismértékben a magzati) agyalapi mirigy termeli. Ez a hormon a méh simaizom rostjainak összehúzódását serkenti. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy a hatás elégtelen, a hormont injekció vagy infúzió formájában gyógyszerként is beadhatja. Mivel nagy hatású anyagról van szó, többnyire az utóbbi utat választják, ily módon is biztosítva a kezelés biztonságát és hatékonyságát, valamint felfüggesztésének lehetőségét.

Az oxytocin infúzió tehát egy természetes hatású anyag ellenőrzött bevitele, mely segíti a fájástevékenység irányítását, a szülés vezetését.

Van, amikor a szülés indításához, máskor éppen a szülés befejezéséhez válik szükségessé a fájástevékenység fokozása, rendezése. Gyakran alkalmazzák a lepény megszületésének segítésére, sőt, gyermekágyban a méhösszehúzódás támogatására is.

A mellbimbó érintése, simogatása fokozza az oxytocin kiáramlását, emiatt érez erősebb utófájásokat szoptatás közben a kismama. Ezt a hatást aknázzuk ki az ún. terheléses (méh összehúzódásos) magzati szívfrekvencia (CTG) vizsgálatoknál is.

546
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]