TÉMÁK, Kategóriák

Miért veszélyes a terhességi eredetű magas vérnyomás?

558
HOZZÁSZÓLÁS:

A terhességi eredetű magas vérnyomás a 20. terhességi hét után, a terhesség második felében jelentkezik, és a szülést követően hamarosan megszűnik. A terhességi eredetű magas vérnyomás az esetek döntő többségében a vizeletben fehérjeürítéssel is jár.

A betegség tünetei

Ezt a terhességre jellemző megbetegedést toxémiának (orvosi nyelven toxaemia vagy praeeclampsia, kiejtve: préeklampszia) nevezzük. A préeklampszia elnevezés arra utal, hogy a betegség megelőző állapota a terhességi görcsrohamnak (orvosi nyelven eclampsia, kiejtve: eklampszia). A kezeletlen, súlyos toxémia régen gyakran vezetett akár életveszélyes görcsrohamhoz.

Ma már vérnyomáscsökkentő és egyéb gyógyszerek birtokában az enyhébb formák uralhatók, súlyosabb esetekben a terhesség befejezése (szülésindítással vagy császármetszéssel) jelenti a megoldást. Görcsrohammal ma már ritkán találkozunk.

Toxémiás terheseknek a fehérjeürítés következtében (a vérben keringő fehérjének vízvisszatartó hatása van) a vérerekből a víz a szövetek közé áramlik, és ott vizenyőt (orvosi nyelven oedema, kiejtve: ödéma) okozhat. Fontos azonban megemlítenünk, hogy az alsó végtagokra korlátozott, fekvésre szűnő ödéma a terhesség alatt normális folyamat, a terhességek 70%-ában jelentkezik.

Már korábban említettük, hogy a vérben ilyenkor a folyadékot pótolni kell, tehát több folyadékot kell fogyasztani! Toxémia okozta vizenyő esetén az ödéma a felső végtagokra és az arcra is kiterjed (úgynevezett generalizált ödéma). 

Súlyosabb formában az idegrendszer, a máj is érintett, ilyenkor az alábbi tünetek kísérhetik:

• tartós fejfájás, szédülés,

látászavar (szikralátás, homályos látás),

gyomorszájban jelentkező fájdalom.

Milyen veszélyei vannak?

Kezeletlen esetekben, nagyon magas vérnyomásértékek esetén fennáll az agyvérzés veszélye is, a szem ideghártyájának leválása pedig látáskárosodáshoz vezethet.

A toxémia egy speciális formája az úgynevezett HELLP szindráma (Angolul: Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count, vagyis: vörösvértestek bomlása, emelkedett májenzimek és alacsony vérlemezkeszám). Ahogy a rövidítésből is adódik, a tünetek között dominál a májkárosodás, és mivel a máj termeli az alvadási faktorokat, az alacsonyabb vérlemezkeszám (orvosi szóval thrombocyta, kiejtve: trombocita) és az alvadási faktorok csökkenése akár súlyos véralvadási zavart okozhat.

Krónikus (idült) hipertóniás betegekben súlyosbodhat a magas vérnyomás, és a terhességi eredetű hipertóniához hasonló panaszok jelentkezhetnek. Nagyon fontos, hogy a várandós nő tisztában legyen a terhesség által kiváltott magas vérnyomás tüneteivel, amik sokszor nem kellően ismertek. A magas vérnyomás súlyos veszélyállapota jelentősen csökkenthető, ha korán felismerjük a hipertóniát, és folyamatosan ellenőrizzük. A korai felismerés egyetlen lehetséges módja a terhesség alatti rendszeres vérnyomásmérés és fehérjeürítés ellenőrzése!

A magas vérnyomás és toxémia hatása a terhességre

Egészséges terhességben a fejlődő magzat megfelelő mennyiségű tápanyagot és oxigént kap az anyától. Ez akkor valósul meg, ha a szükséges mennyiségű vér áramlik a lepényhezha az oxigén és a tápanyagok átjutnak a lepényen, majd a köldökzsinóron át a magzat vérkeringésébe kerülnek. 

Magas vérnyomás esetén a méhet ellátó erek is összehúzódnak ezért a lepény vérellátása csökken, aminek következtében a magzat oxigén- és tápanyagellátása is csökkevernyomas-meres-02n, fejlődése és növekedése lelassul. Ezért a magzat fejlődését és állapotát ultrahangvizsgálattalvalamint a magzati monitorizálás eszközeivel (CTG, amnioszkópia) ellenőrzik. A méhen belüli növekedési lemaradást orvosi kifejezéssel (angolul) IntraUterin Growth Retardation-nak nevezzük, rövidítve: IUGR.

Ha felmerül a retardáció gyanúja, a vérnyomás csökkentése, a megfelelő fehérjepótlás melletkeringésjavító infúziós kezelést is alkalmaznak. Enyhe fokú vérnyomás-emelkedés esetén a magzat fejlődése általában megfelelő. Esetenként a terhességben fellépő jelentős mértékű vérnyomás-emelkedés is csupán oly mértékben befolyásolja az anya egészségi állapotát, mint az enyhébb fokú hipertóniás állapot. Súlyos toxémia esetén művi fokozott kockázatot jelent, hogy gyakrabban fordul elő lepény leválás, ami az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti, sürgős császármetszést tehet szükségessé.

A súlyos toxémia szülésindítást, császármetszést, adott esetben művi koraszülést indokolhat. Koraszülés esetén a magzat még nem kellően érett a szülés utáni önálló életreA 37. terhességi hét előtt született koraszülötteknél légzési nehézségek léphetnek fel, mivel tüdőjük nem teljesen fejlett. Az ilyen esetekben a terhest intenzív újszülött osztállyal rendelkező intézetbe szállítják, itt történik a szülés és az újszülött ellátása.

558
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]