TÉMÁK, Kategóriák

Hormonális változások a terhesség alatt

552
HOZZÁSZÓLÁS:

A kb. 28 napos menstruációs ciklusú, egészséges nők nemi funkcióját alapvetően két hormon, terhesseg-02az ösztrogén és a progeszteron határozza meg. Ezek a hormonok biztosítják azokat a rendszeres változásokat, amelyek jóvoltából a terhesség is létrejöhet. Gyermekkorban, az első vérzés előtt, illetve a változás kora után a progeszteron nem mérhető és az ösztrogénszint is alacsonyabb.

Terhességben ezeknek a hormonoknak a szintje jelentősen változik. A progeszteron napi termelődése mintegy tízszeresére, az ösztrogéné mintegy ezerszeresére emelkedik. Ez a hatalmas mennyiségi változás okozza a jellegzetes terhességi tüneteket. Nincs olyan szerv, amelyen ne érvényesülne a nemi hormonok valamilyen hatása.

A terhességi hormonok és hatásaik

A terhességi hormonok elsődleges forrása az új hormontermelő, belső elválasztású (endokrin) szerv, a méhlepény. Ez a csodálatos, újonnan képződött szerv nemcsak a magzat számára szükséges anyagcsere-funkciókat és gázcserét biztosítja, de ugyancsak a magzat számára nélkülözhetetlen hormonális elő anyagokat és hormonokat termel, illetve a magzat és a lepény által termelt hormonok révén információkat továbbít az anyai szervezet felé.

A lepény speciális sejtcsoportjának, a chorionbolyhoknak rendkívül aktív hormontermelése van. Ez a hormon a humán choriongonadocropin (HCG), amely a terhesség megmaradásáért, korai fejlődéséért elsődlegesen felelős. A hormonhatás következtében elmarad a további menstruációs vérzés, átalakul a sárgatest.

Egyre több progeszteron termelődik, és ennek hatásait is észlelhetjük. Ezek közé tartozik az enyhe hányinger, amely a terhességben kialakuló új hormonális egyensúly beállta – a harmadik hónap – után szűnik meg. A HCG kimutatása valamennyi terhességi reakció alapja.

A lepény – főleg a terhesség második felében, egy másik hormont is termel. Ez a humán placenta laklogén (HPL), amelynek feltételezések szerint a tejelválasztás megindításában van szerepe.

Már korábban szó esett a progreszteronról, amit a terhesség elején a virágzó sárgatest, később nagy mennyiségben a lepény termel. Enyhe nyugtató, altató hatása közismert.

Ugyancsak e hormonhatás következménye az alaphőmérséklet (ébredési hőmérséklet) emelkedése is. Mennyiségének alakulása a lepény funkciójára utal. Ezt a terhesség második felében klinikai vizsgálat céljából is mérjük. Alacsony értékei a lepény öregedésére vagy elégtelen funkciójára utalnak, mielőtt még a magzatot károsító hatás megnyilvánulna.

A legújabb időben egy érdekes, különleges hormontermészetű anyagot ismertek meg, a relaxint. Feltételezések szerint ezt is a lepény termeli, és állatkísérletek, valamint emberi megfigyelések arra utalnak, hogy e hormontermészetű anyag okozza a méh nyak felpuhulását és szülésre való előkészítését. Hatása lehet az ízületek és az ízületi szalagok lazulásában is.

A terhesség alatt a legismertebb női nemi hormon, az ösztrogén szintje csaknem ezerszeresére emelkedik.

A nagy mennyiségű hormont, amely a legtöbb terhességi változásért, tünetért felelős, elsődlegesen a lepény termeli. Elő anyaga azonban főleg a magzati, kevésbé az anyai mellékveséből származik. Nem elhanyagolható a mellekre kifejtett hatása, amely a mirigyállomány megszaporodásában nyilvánul meg.

Az említett jellegzetes terhességi hormonális változásokon kívül valamennyi egyéb hormont termelő, ún. belső elválasztású mirigy aktivitása megnő a terhességben. A mellékvesék, a pajzsmirigy működése a terhességben fokozott.

A pigmentációt, a bőr színező anyagát jelentő pigment lerakódását fokozó hormonnak, az MSH (Melanocita stimuláló hormon) szintjének emelkedését is észlelték. Feltételezések szerint ez okozza a mellbimbó sötétedését, a bőr egyes területeinek fokozott elszíneződését, sőt, a terhességi striák kialakulásában is jelentőséget tulajdonítanak az MSH-nak. Érdemes megjegyezni, hogy vannak terhesek, akiknél semmiféle bőrszín- és pigmentelváltozás nem észlelhető.

552
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]