TÉMÁK, Kategóriák

Érzelmi és hangulati változások a terhesség alatt

558
HOZZÁSZÓLÁS:

A terhesség alapvetően megváltoztatja nemcsak a gyermeket váró nő, de az egészteherbeeses-baba-varandosag család hangulatát, életvitelét is. Már maga a gyermek utáni vágy, a terhességről való ábrándozás, a közös jövő tervezése, szervezése döntően befolyásolja két ember kapcsolatát.

A bekövetkezett első terhesség átformálja a párkapcsolat jellegét. Gyakran az addig könnyelműen, átgondolatlanul félretett problémák megjelenése vitákat, konfliktusokat eredményez. A tudatosan tervezett, a várt vagy a nehezen bekövetkező terhességektől eltekintve az első három hónap a terhességet kísérő kisebb-nagyobb kényelmetlenségek, rossz közérzet miatt érzelmileg és hangulatilag is új állapotot hoz létre.

A terhes nő nincs egyedül

A terhesség legelső időszakára jellemző hangulati változásokat könnyű átvészelni, ha a nő mellett olyan férfi van, aki társa állapotát megérti és kellő türelemmel, tapintattal képes osztozni a nagy lelki megterhelést okozó és felelősségtudatot követelő helyzetben. Ugyanakkor a leendő apának is sokszor nehezen elviselhető felelősségtudatot, társadalmi, érvényesülési, anyagi problémákkal való szembesülést jelent a család gyarapodása. A terhesgondozást végző orvosok egyöntetű véleménye szerint azok a párok, akik együtt jelennek meg a terhesgondozóban, többnyire megalapozott, tartós kapcsolatról számolnak be.

Az önmagukban bizonytalan nők általában panasszal telve jelentkeznek az orvosnál. Ha a gondozó orvos képes megteremteni annak feltételeit, hogy a terhest ne csak mint egészségügyi ellátásra váró beteget tekintse, s módja van fogadni az asszonnyal érkező férjet is, biztosítani arról a nőt, hogy társát is bármikor szívesen látja a gondozás során, azt fogja tapasztalni, hogy a panaszok száma jelentősen csökken, és a gondozás során a beszélgetés nyitottabb, őszintébb lesz.

Ha elkendőzött problémák és formális kérdések helyett a valós gondok megoldásának keresése érződik, akkor a várószobát is jó hangulatú, bizakodó emberek töltik meg. Ha a terhesség elején érthető és természetes hangulatváltozások hátterében annak biztos tudata áll, hogy a születendő gyermek két ember kapcsolatának erősítő bizonyítéka, akkor a lelki tényezők ritkán válnak testi betegségek tüneteivé. Az orvos-terhes viszony sokszor az első beszélgetés kapcsolatteremtő erejétől függ. Még ma is néha váratlan reakciókat vált ki a környezetből egy-egy terhesség híre, befolyásolva a munkahelyi időbeosztást, az anyagi érdekeltséget, a családi kapcsolatokat.

Ezeknek a kicsiny hétköznapi csatáknak megvívása az adott érzelmi állapotban igen nehéz. Megfelelő partner segítségével azonban szinte mindig kiderül, hogy a gondok valójában könnyen megoldhatók, másodlagosak. A terhesség bekövetkezése, annak a ténynek az értékelése, hogy a fiatal nő képes a terhességre és gyermeke lesz, öntudatának erősítését, önképének pozitív változását vonja magával.

Szinte kivétel nélkül hasonló magatartásváltozás észlelhető a leendő apáknál is. A ki nem mondott, de sokszor jelzett büszkeség a környezet számára is észrevehető, és többnyire a pár egymás iránt érzett szeretetét, megbecsülését is erősíti. A kifejezett nőies formák erősödése megszépíti az asszonyokat. Sok férfi említi, hogy felesége igazi kedvességét, szépségét terhessége alatt ismerte fel. Csaknem minden asszony naponta nézegeti magát a tükörben, figyelve testének, formáinak alakulását, és ha férje is pozitívan erősíti női öntudatát, szinte gyermeki örömmel és büszkeséggel éli át lassú átformálódását.

A terhesség felnőtté teszi mindkét felet

Bár minden korábbi társadalmi rend írott vagy íratlan szabályaiban – védte, óvta a terhes nőket, ma már nyíltan valljuk a terhességben megnyilvánuló szépséget, érzelmi gazdagságot. Nem egy pszichológus és szociológus az első kihordott terhességet és az ehhez kapcsolódó érzelmi változássorozatot tekinti az igazi felnőtté válás lelki tényezőjének.

A terhesség hónapjai vezetnek a férfiak férjjé, apává éréséhez is. A gyermekvárás öröme és aggodalma mindkét félben akár pillanatonként változó és végletekbe csapó érzelmi változásokat indukálhat. Ezt a labilitást csak akkor könnyű elviselni, ha a háttérben ott áll a születendő gyermek utáni vágy mindennél erősebb érzete. Az első hónapok érzelmi viharai után általában a magzat megmozdulása stabilizálja a terhes hangulatát és ez a hangulatváltozás áttevődik a férjre is.

Az addig csupán orvosi leletekből, vizsgálatokból merítő terhességi tudat, a magzat megmozdulásával minden pillanatban érezhető valósággá válik. Sok férj, kezét a felesége hasára téve, órákon át várakozik, hogy megérezze ő is ezt a mozgást.

Amikor a terhesség elején jelentkező szorongást felváltja a bizonyosság tudata, gyakran akkor kerülnek szóba azok az addig nem értékelt, meg nem beszélt problémák, amelyek két ember, később egy család hosszú távú jövőjét meghatározzák. A harmonikus kapcsolat ellenére is gyakran előfordul, hogy a pár egyik tagja óriási örömmel, a másik bizonyos fenntartásokkal fogadja a terhesség hírét.

A terhesség félideje, a magzatmozgás kezdete az az időpont, amikor a feszültségek oldására ideális lehetőség nyílik. A mozgásával jelentkező magzat és az efeletti öröm szinte mindenen átsegít.

558
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]