TÉMÁK, Kategóriák

Amit tudnia érdemes a szoptatásról

561
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emlő legfontosabb feladata a szoptatás. A megtermékenyítés után a hormonális változások hatására kezd felkészülni a szoptatásra.szoptatas1

Szülés után pedig a prolaktin nevű hormon és a szoptatási inger hatására beindul a tej elválasztás. Néha már a terhesség alatt is megfigyelhető néhány csepp tej, szülés után azonban rögtön képződik az ún. előtej.

Ez igen sok védőanyagot tartalmaz, amire nagy szüksége van a babának, ezért már rögtön szülés után, amikor a babát rendbe tették, felöltöztették, mellre teszik az újszülöttet. A tejelválasztás igazából a szülést követő 2.-3. napon indul be. Ilyenkor az emlő megduzzad, fájdalmassá válik, esetleg hőemelkedés is fellép.

Mi határozza meg az emlő méretét és formáját?

Az emlő mérete és formája genetikusan meghatározott, de sem a méret, sem a forma nem befolyásolja a tejelválasztás mértékét. Ha valaki nagyon elégedetlen a mellével, plasztikával lehet rajta változtatni.

Az emlőbimbó udvara körül metszést ejtenek, s ezen keresztül kisebbíthető vagy nagyobbítható a mell. A ma alkalmazott technikák mellett plasztika után is lehet szoptatni. Az emlő a szoptatás alatt akár két méretet is nőhet.

A korral az emlőszövet, a szalagok és a bőr vékonyabbá válnak és kevésbé lesznek rugalmasak. Menopauza után kifejezetten petyhüdtté válik.

Az emlő a menstruációs ciklussal havonta változik. A ciklus első felében puhább, a menzesz előtt duzzadtabb, csomósabb és érzékenyebb. Az emlőt a mellizom támasztja.

A szoptatás előnyei

A tejelválasztás többnyire a gyermek igényeivel együtt nő. Az anyatej az újszülött legjobb tápláléka! Minden benne van, amire a babának szüksége van. Optimálisnak tartják, ha egyéves korig szoptat a mama, mert a tehéntej egyéves korig nem igazán javasolt, de legalább 6 hónapos korig ne adjunk a babának.

Az anyatej olyan antitesteket tartalmaz, amelyek védik az újszülöttet a különböző bakteriális és vírusfertőzésekkel szemben. Mindig jó a hőfoka és a legsterilebb táplálási mód, ráadásul mindig kéznél is van. Jó a mamának és a babának. Sok nő azért nem szoptat, hogy ne lógjon utána a melle. Tény, hogy az emlő változik szülés és szoptatás alatt, de ez a változás inkább a terhesség és nem a szoptatás hatására történik.

A szoptató nők hamarabb lefogynak és visszanyerik terhesség előtti alakjukat, mert a szoptatás kb. napi 1000 kalóriát emészt fel, és a hormonok által stimulálja a méh összehúzódását. A szoptatás pszichésen is nagyon fontos, mert erősíti az anya és gyermeke közti kapcsolatot is.

Az anyatejjel a gyermek mindent megkap. A tápszerek is jók, de mindegyik tehéntej alapú és nem tartalmaznak immunglobulinokat, azaz ellenanyagokat. A kizárólag tápszerrel etetett kisbaba sokkal inkább ki van téve a fertőzéseknek, mint az anyatejes csecsemő.

Nemegyszer előfordul, hogy az egész család prüszköl, tüsszög, netán a nagyobb testvérnek valamilyen fertőző gyermekbetegsége van, az anyatejes kis csecsemő viszont egészséges. Ez az anyatejben levő ellenanyagoknak köszönhető.

Mindenkinek – a családnak és a babának is – az a legjobb, ha megszületése után minél később kezd gyógyszereket (pl. antibiotikumokat) szedni. Természetesen itt nem a kötelező és alapvető védőoltásokra gondolunk, mert azt mindenkinek időben meg kell kapnia.

Hogyan szoptassunk?

Fontos, hogy kényelmesen és nyugodt körülmények között. Rossz evő lesz az a gyermek, akit minden pillanatban zavarnak. Ezért szoptatás alatt lehetőleg csak a gyermekkel foglalkozzunk.

Az emlőt minden szoptatás előtt és után langyos szappanos vízzel mossuk le. Szoptatás után kenjük be olajos krémmel, hogy ne ázzon fel. A babát tegyük párnára, hogy a hátát tartsuk egyenesen.

561
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]