TÉMÁK, Kategóriák

Amit Önnek is tudnia érdemes a császármetszésről

595
HOZZÁSZÓLÁS:

Császármetszést először halott asszonyon, még élő magzata megmentése érdekében végeztek. A monda szerint így született Julius Caesar is, de ezt a szép és érdekes történetet a tények nem támasztják alá.csaszarmetszes

Császármetszés a kezdeti időkben

A XVIII. század elején próbálkoztak azzal, hogy a has felvágásával, a méh megnyitásával emeljék ki a magzatot, amelyet az anya valamilyen anatómiai torzulás miatt nem tudott megszülni. Ezek a magzatok többnyire a hosszú vajúdás miatt már elhaltak.

Az operált asszonyok általában vérmérgezés, elvérzés miatt szintén meghaltak. A császármetszés egészen az érzéstelenítés, a kórokozók távol tartásának megoldása (aszepszis) és a vérátömlesztés bevezetésének idejéig igen veszélyes beavatkozásnak minősült.

A műtét elsődleges célja az anya életének megmentése volt. Az orvostechnika fejlődése, a műtétek biztonságának, eredményességének növekedése hozta el azt az új korszakot, amikor lehetővé vált, hogy a császármetszést a magzat jobb életkilátásai érdekében is elvégezhessék.

Császármetszés napjainkban

A korszerű érzéstelenítés, az altatás, a vérátömlesztés és a steril műtéti viszonyok között ma már a leggyakrabban végzett szülészeti műtét a császármetszés.

Egyes országokban – bizonyos félreértett kényelmi és biztonsági okok miatt – a szülések közel fele fejeződik be ily módon. Hazánkban a császármetszés gyakorisága 20% körüli, lényegesen magasabb, mint a szomszédos országokban.

Korszerű szülészeti diagnosztikus módszerekkel folyamatosan tájékozódnak a méhen belül elhelyezkedő magzat állapotáról. Ha ezek a jelek az élet veszélyeztetettségére, a magzat állapotának romlására utalnak, és a magzat megszületése rövid időn belül nem várható, császármetszést végeznek.

Más esetekben bizonyos anyai betegségek, állapotok miatt már korán eldöntik, hogy a terhességet császármetszéssel fogják befejezni. Ilyen állapotok a medence különböző szűkületei, amelyek lehetnek baleseti, ritkábban egyéb eredetűek, valamint különböző szívbetegségek, esetleg egyéb szervek (máj, szem, vesék) nagyfokú elváltozásai.

Hogyan zajlik a megelőző császármetszés?

A megelőző vagy profilaktikus császármetszések érzéstelenítése többnyire gerinc közeli módszerrel, epidurális analgéziában történik.

Mivel azonban a fájdalomcsillapító hatás kialakulása hosszabb időt vesz igénybe, ezért a magzat közvetlen veszélyeztetettsége esetén szükséges császármetszést általános érzéstelenítésben, altatásban végzik.

Császármetszéskor a hasfal megnyitása legtöbbször a középvonalban függőleges irányban vezetett, esetleg a szeméremszőrzetnek megfelelő, haránt ív alakú metszésből történik. Sürgős műtét esetén kizárólag az előző has megnyitást alkalmazzák, mert ez gyorsabb és nagyobb teret ad.

A hasfal megnyitása után a méh alsó szakaszán haránt irányban metszést ejtenek, amelyen keresztül kiemelik a magzatot. Az újszülött szinte minden esetben szakellátást igényel, hiszen az anyai szervezetből nem a születés természetes mechanizmusával, hanem annál sokkal gyorsabb, drámaibb módon jött a világra.

Ugyanakkor az anyának adott altató és fájdalomcsillapító szerek egy része átjut az újszülött keringésébe, és ez is késlelteti, nehezíti a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodását. Érthető, hogy a császármetszéssel született újszülöttek nehezebben és lassabban alkalmazkodnak az új környezethez, mint a természetes módon született gyermekek.

Ezután a méh üregéből eltávolítják a lepényt, majd a méh sebét felszívódó anyaggal összevarrják. A hasfal egyes rétegeit összevarrva visszaállítják a hasfalnak ez eredetihez minden szempontból igen hasonló struktúráját, anatómiáját.

A császármetszés utáni gyógyulás

A császármetszések gyógyulása rendkívül gyors, és a műtéti szövődmények aránya igen alacsony, de semmiképpen sem elhanyagolható.

A gyors gyógyulást a terhesség következtében kialakult rendkívüli regenerációs hajlam magyarázza. Ennek ellenére a császármetszés utáni állapot összehasonlíthatatlanul nehezebb, problematikusabb, mint a természetes szülés utáni idő szak.

Ezért császármetszést csak és kizárólagosan akkor szabad végezni, ha arra valóban szükség van. Az anya vagy az újszülött életét veszélyeztetni csupán kényelmi szempontok miatt helytelen, különösen akkor, amikor mind több helyen van lehetőség fájdalommentes szülésre is.

595
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]