TÉMÁK, Kategóriák

Amit okvetlenül tudnia kell a méhen kívüli terhességről

578
HOZZÁSZÓLÁS:

Ritkán, de előfordul, hogy a csírahólyag nem a méh üregében, hanem azon kívül, a petevezetőkben, a méhnyakban, esetleg a petefészekben vagy a hasüregben indul fejlődésnek. Ezeket az eseteket méhen kívüli terhességnek nevezzük. 6-8 hetes vérzéskimaradás esetén a belső vizsgálat nemcsak a terhesség nagyságáról, de elhelyezkedéséről is információt ad.

Hogyan állapítható meg?

Előfordulhat, hogy a pete megtapadását, beágyazódását segítő sárgatest, ez a pingponglabdányi, tojásnyi képződmény a vizsgálat során a méh mellett tapintható, és ezért nehezen különíthető el a korai méhen kívüli terhességtől. További vizsgálatok (ultrahang, hormon, laparoszkóp) többnyire mégis egyértelmű választ adnak a pete tapadásának helyére vonatkozóan. Ha méhen kívüli terhesség gyanúja merül fel, a terhest fekvőbeteg intézetbe irányítják.

A méhen kívüli terhességnek a tapintási leleten kívül egyéb jelei is vannak. Ezek közül a barnás, kávéaljszerű folyás a legjellegzetesebb. Az ultrahangos vizsgálat is adhat segítséget. A méhen kívüli terhességet idejében felismerve megelőzhető az a veszélyállapot, amely a belső szervek repedéséből, vérzéséből adódhat.

A petevezetőben megtapadó csírahólyag gyors növekedését annak fala nem képes követni, és előbb-utóbb megreped, vérzés indul a hasüregbe. Ez nagyfokú vérvesztéssel, néha enyhe, máskor erős hasi görcsökkel jár. A vezető tünet többnyire a hirtelen vérvesztésből adódó ájulás, rosszullét, súlyosabb esetben akár sokkállapot.

A méhen kívüli terhesség általában úgy jön létre, hogy a megtermékenyített petesejt vándorlását a petevezető gyulladásos összenövései lassítják, akadályozzák. Ezért fordul elő gyakrabban petefészek gyulladás vagy terhességmegszakítás után, esetleg fogamzásgátló spirál használata mellett.

Nem egy esetben azonban először terheseknél is előfordul. Ha a 8. hét körüli első vizsgálat és a vizeletben mért terhességi hormonszint értéke nagy valószínűséggel méhen belüli terhességre utal, a kora terhességi hányingerből, hányásból adódó gyengeség, rosszullét már nem téveszthető össze a méhen kívüli terhesség korai jeleivel.

Hasűri terhesség

A méhen kívüli terhesség előfordulása a 12. hét után igen ritka, mivel az többnyire már a terhesség első harmadában tüneteket okoz. Ritkán előfordul azonban, hogy a csírahólyag a hasüregbe kerül. Ez az ún. hasűri terhesség nem mindig jár életet veszélyeztető, erős vérzéssel, ájulásos rosszulléttel, és csak a középidőben végzett ultrahangos vizsgálattal ismerhető fel.

Bár a világhírű Lancet orvosi hetilap már a múlt században is leírt az anya hasüregéből fogóműtéttel életben világra hozott újszülöttet eredményező hasi terhességet – amely után állítólag az anya és gyermeke is életben maradt -, ez azonban inkább irodalmi ritkaságnak, mint gyakorlati példának tekinthető.

Pár éve hazánkban is született “császármetszéssel”, helyesebben hasmetszéssel egészséges gyermek, amelyről a televízió is beszámolt. Ezek az esetek a ritka kivételek közé tartoznak. Felismert középidős hasűri terhesség esetén azonnal kórházba kell feküdni, és az anya egészségének, életének elsődleges biztosításával kísérelhető meg a terhesség továbbviselése.

578
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]